Wat is Linux?

Wat is Linux?

Linux is een besturingssysteem voor computers, ook wel het OS (Operating System) genoemd.  Andere bekende OS zijn bijvoorbeeld Microsoft Windows en Mac OS.  Linux is open source software, dat wil zeggen dat de software vrij kan gedownload en gebruikt worden.  Zelfs het wijzigen of aanpassen van de software is vrij voor zover men dit ook vrij deelt.

Linux werkt op heel veel verschillende systemen.  Van hele oude computers tot de nieuwste generatie.  Ook mobiele toestellen gebruiken Linux als basis, denk maar aan Android die op heden naar schatting meer dan 80% marktaandeel heeft.

Ook wordt Linux meer en meer gebruikt op  servers, enkele voorbeelden van grote bedrijven die Linux gebruiken zijn Google en IBM.  Deze grote bedrijven kiezen Linux vanwege zijn betrouwbaarheid.

Linux wordt verspreid onder de vorm van Linux-distributies, de zogenaamde distros.

Enkele bekende distributies zijn Ubuntu, Fedora, Mint, Suse, Red Hat, …  en nog heel wat andere.  Ubuntu is veruit het meest verspreidt en je vind online makkelijk hulp voor al uw vragen.  Linux Ubuntu is volledig gratis te downloaden en te gebruiken.

Een Linux distributie komt met een grote keus aan programma’s zoals Tekstverwerkers, Webbrowsers, Youtube, Spotify, Whatsapp ….  noem maar op.

Voordelen:

  • Linux is meestal gratis te downloaden.  Enkel bepaalde distros brengen een kleine kost in rekening.
  • Linux groeit zeer snel, wereldwijd werken er programmeurs om het bij elke versie terug iets beter te maken.
  • Het is stabiel, veilig en betrouwbaar!
  • Het is gebruiksvriendelijk.  Installeren van een distributie, inclusief onmisbare toepassingen zoals tekstverwerkers is eenvoudig.
  • Eventuele beveiligingsproblemen worden snel ontdekt en opgelost via de updates.
  • Linux gebruiken is vrij, dus je hebt nooit een probleem met illegale licenties.  Je bent dus niet afhankelijk van een bepaalde fabrikant.

Nadelen:

  • Linux lijkt niet bepaald op uw vertrouwde software.  Het vraagt wat tijd om er aan te wennen.  Maar eens je Linux onder de knie hebt zul je enkel de voordelen ervaren.
  • Slechts een aantal fabrikanten leveren hardware standaard met Linux, ze nemen wel geleidelijk toe in aantal.
  • Sommige hardware is niet volledig compatibel met Linux.  Bij problemen wordt er wel snel een oplossing gevonden.

Share this post