Ubuntu 22.04LTS

Vandaag, 21 april 2022, werd de nieuwste versie van Linux Ubuntu, 22.04LTS, uitgebracht. LTS staat voor Long Term Support en staat garant voor beveiligings- en onderhoudsupdates gedurende vijf jaar.   Versie 22.04 is reeds de 36ste Ubuntu-release die uitgebracht is sinds 2004.  Het nummer 22.04 verwijst naar de maand en het jaar waarin de versie uitgebracht wordt. Het cijfer 22 staat voor het jaartal en het cijfer 04 staat voor de maand.

Binnen de terminal hebben we de mogelijkheid om voorkeuren zoals lettertype, achtergrond, ... in te stellen.

We kunnen deze voorkeuren exporteren naar een tekstbestand met de bedoeling deze later terug te importeren.  Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een nieuwe installatie of wanneer u per ongeluk de instellingen hebt veranderd.

Ubuntu 20.04.1 LTS

Linux Ubuntu brengt om de vijf jaar een lange termijn versie van zijn besturingssysteem uit. In april 2020 werd versie 20.04 LTS uitgebracht. Je ontvangt dus vijf jaar lang de updates en upgrades.

Linux Ubuntu heeft nu versie 20.04.1 LTS uitgebracht.

CLI

In dit tweede deel van de Linux Command Line Interface (CLI) leggen we enkele basis commando’s uit.

Het eerste deel kun je lezen onder Linux CLI 1.

ls

ls is simpelweg de afkorting voor “list” (lijst). Het ls commando toont de inhoud van uw huidige werkdirectory en is één van de meest gebruikte commando's in Linux. Mogelijk is dit het eerste commando dat je zal gebruiken. We kunnen eveneens een aantal optionele parameters toevoegen aan ls, we overlopen hieronder een aantal voorbeelden:

Linux Mint 20 werd zopas uitgebracht in drie varianten: Cinnamon, MATE en Xfce.  Linux Mint 20 betreft een LTS versie, dus een release met ondersteuning voor lange termijn, namelijk tot 2025. Linux Mint 20 krijgt de naam "Ulyana" en wordt geleverd met bijgewerkte software,  verfijningen en vele nieuwe functies om uw desktop nog comfortabeler te maken.